[:sk]

Prečo sme na prahu veľkej batériovej revolúcie, ktorá zásadne zmení energetiku?

Do roku 2019 môže dôjsť k revolúcii v oblasti skladovania energie, a to vďaka výraznému poklesu cien lítium-iónových batérií až na 200 dolárov/kWh. S týmto názorom súhlasí popredný expert Sven Bauer, CEO spoločnosti BMZ Group, ktorá je najväčším výrobcom Li-Ion batérií v Európe. O vývoji trhu a nových trendoch v akumulácii energie bude Sven Bauer hovoriť na konferencii Smart Energy Forum v Prahe dňa 26. októbra 2017.

 

Čo spôsobí batériový boom?

Motorom poklesu cien Li-Ion batérií bude prudký rast nových výrobných kapacít a nástup ďalších inovácií. Podľa agentúry Benchmark Mineral Intelligence sa teraz v Číne buduje niekoľko obrovských tovární na výrobu batérií, ktoré po uvedení do prevádzky v roku 2020 zvýšia výrobnú kapacitu o viac než 520 %. Na porovnanie, toto je takmer šesťnásobok kapacity novej gigatovárne spoločnosti Tesla v USA, ktorá má byť dokončená v roku 2018.

Obrázok: Vývoj nových výrobných kapacít Li-Ion batérií (zdroj: www.visualcapitalist.com)
Do batériového boomu sa však už čoskoro zapojí aj Európa, a dokonca i Česká republika.Vďaka novej investícii sa v Českej republike začala v týchto dňoch stavať nová továreň na batérie od spoločnosti HE3DA s kapacitou 1 GWh. O plánoch HE3DA bude na konferencii Smart Energy Forum hovoriť jej spolumajiteľ Radoslav Prus.

Sme na prahu novej energetiky?

Výroba energie z fotovoltických elektrární a jej lacná akumulácia prinesie zásadný prelom v energetike. Výroba elektriny zo slnka je takmer zadarmo a vďaka akumulácii môžu domácnosti alebo firmy využiť až sto percent vyrobenej energie na vlastnú spotrebu. Toto prinesie nielen zníženie účtov za energiu, ale tiež umožní dosiahnutie vysokého stupňa energetickej sebestačnosti.

Vďaka lacným batériám však firmy i domácnosti ušetria nielen za elektrinu, ale aj za „ističe“. Práve kvôli ističom platia zákazníci vysoké sumy za takzvaný rezervovaný príkon, a to často zbytočne. Ďalšou motiváciou na zaobstaranie si batériového systému je okamžitý superrýchly záložný zdroj elektriny.

V neposlednom rade sa vďaka lacným batériám zlacnia aj elektromobily, ktoré budú ľudia napájať najlacnejším palivom – vlastnou solárnou energiou. Vyrobená energia sa už čoskoro bude využívať medzi domácnosťami v rámci virtuálnych sietí, čo umožní nová európska legislatíva (tzv. Zimný energetický balíček).

Konferencia Smart Energy Forum-zvýhodnená cena pre členov KUVOZE. Zľavový kupón (20 %) pre členov KUVOZE: SEF17SK

Na konferenciu Smart Energy Forum (26.10.2017 – Praha) sa môžete prihlásiť on-line (spoplatnený vstup). Při online registrácii je nutné v sekcii Zľavový kupón zadať: SEF17SK[:]

Od kuvoze